
Groene energie is duurzaam en goed voor het milieu. Het doel is dan ook om op den duur alleen nog maar groene stroom te gebruiken en niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Op dit moment is de capaciteit van het opwekken van groene stroom nog lang niet hoog genoeg om iedereen van voldoende stroom te kunnen voorzien. Daar moeten we in investeren, en tegelijkertijd minder stroom gaan verbruiken. Hoe weet je nu of de stroom die jij gebruikt daadwerkelijk groen is?
Bron afbeelding: Shutterstock
Verkooptechniek of echt groen
Energie die is opgewekt met behulp van een duurzame bron die nooit opraakt, zoals de wind of de zon, noemen we groene energie. Groene energie is goed voor het milieu, en daarom kan het al snel lijken op een verkooptechniek van leveranciers om consumenten over te halen een contract af te sluiten. Want hoe weet je nu eigenlijk of de energie die je vervolgens geleverd krijgt, echt van een groene bron afkomstig is? Dit komt omdat de oorsprong van alle energie te achterhalen is, en hier per eenheid certificeringen voor worden uitgegeven.
Garantie van oorsprong
De certificering is een zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO) en een certificeringsorganisatie geeft deze uit per 1000 duurzaam opgewekte kilowattuur aan elektriciteit. Bij het inkopen van energie, koopt de energieleverancier zowel de opgewekte stroom als die GvO’s van de eigenaar van deze duurzame bron. Op deze manier ‘verbruikt’ een huishouden een aantal GvO’s per jaar, en is daarmee te achterhalen dat de stroom die verbruikt wordt inderdaad afkomstig is van een groene bron.
Groen goedkoop?
Het verschilt nogal per leverancier, die energieprijzen. Dit heeft enerzijds natuurlijk te maken met het energiecontract; er zijn vaste en dynamische contracten of contracten waarbij je energie geleverd krijgt tegen de actuele inkoopprijs. In de eerste twee gevallen zit er altijd een winstmarge berekend in de prijs. Ook kan groene stroom duurder zijn door de investeringen in bijvoorbeeld windmolens. Toch is groene energie eigenlijk goedkope energie, wanneer je de kosten van de klimaatverandering hierin doorberekent.
Met name bij een energiecontract waarbij je betaalt voor de inkoopprijs, kun je baat hebben bij de beschikbaarheid van veel groene energie. Is er veel energie opgewekt met duurzame bronnen zoals de zon en de wind, ligt de inkoopprijs van energie lager. Als je daar handig gebruik van maakt en op dat moment de wasmachine aanzet of de auto oplaadt, kun je profiteren van lagere tarieven voor energie.